12 Aralık 2012 Çarşamba

Bir 3D yazılımından fazlası (Blender)

Ne desem az kalır ya ama bir yerinden de başlamak lazım.  Bazen hayatta az bilinen şeyler vardır. İnsan varlığını öğrendiğinde şaşırır kalır, nasıl kimsenin haberi olmaz diyerek. İşte tam blender böyle bir şey. Blender bir nevi ingiliz çakısı diye biliriz. Yeri geldikçe yeteneklerinden söz edeceğim. Temel olarak Blender 3D yaratım süreçlerinde kullanılan bir yazılımdır diyebiliriz. Tabi ki açık kaynak kodludur. Kodlarını indirip işinize geldiği gibi değiştirebilirsiniz. 

9 Aralık 2012 Pazar

Scribus - Masaüstü Yayıncılık Çözümü

Scribus, açık kaynak saflarının öncü masaüstü yayıncılık aracıdır. Küçük ölçekli deneyimlerime göre basılı yayın üretimi için gayet rahat bir kullanıma sahip. Sınav soruları ve hazırladığım bildiriler için uzun zamandır kullanmaktayım. Her ne kadar büyük ölçekli işlere girişmediysem de onların da altından hakkı ile kalkacağını düşündüğüm bir yazılımdır.

Scribus bir iki saatlik zaman harcama ile rahatlıkla anlaşılabilir bir kolaylığa sahip. www.scribus.net  adresinden indirilerek kullanılabilir. Linux, Macosx ve windoz ortamları için hali hazırda kullanılabilir sürümleri mevcut. Popüler linux dağıtımlarının program havuzlarında kayıtlı olarak bulunuyor.

Scribus hali hazırda kullanılabilir şablonlarla geldiği gibi kendiniz de şablon yaratabiliyorsunuz. En güzel özelliklerinden bir tanesi hazırladığınız belgeyi baskı kalitesinde PDF haline çevirmek. Bir başka güzel yanı ise sitesinden ulaşabileceğiniz ayrıntılı bir yardım belgesine sahip olması.

Scribus'a hızlıca nasıl başlanır'a yanıt olarak;
Scribus'u kurduktan sonra  yeni bir proje yaratarak bir sayfa biçimi seçmelisiniz, hali hazırda A4 kağıt boyutları ile başlamaktadır. Boş sayfaya bir şeyler yazmaya çalışmak nafile bir sonuç olacaktır. Öncelikle T tuşuna basarak ya da ekle menüsünden text alanını tıklayarak sayfaya bir yazı alanı eklemelisiniz. F2 tuşu ile özellikler penceresini açarak yazı alanının tüm özelliklerini kontrol edebilirsiniz. Özellikler penceresi Scribus'ta kullanılan yazı, resim vb.. diğer tüm nesnelerin ayarlarının yapıldığı yerdir. Yazı alanlarını sütunlara ayırabilirsiniz. Çerçevelerini belirleyip, fontları biçimleyebilirsiniz. Resim eklemek istediğiniz de yazı alanında olduğu gibi bir resim alanı eklemeniz gerekiyor. Resim eklemenin kısa yolu "I" ve menü üzerinden ise ekle>resim şeklinde kullanılıyor. Çizdiğiniz resim alanına dosyadan resim çekebileceğiniz gibi kopyala-yapıştır mantığı ile de ekleme yapabilirsiniz. Nesnelerin özellik penceresinde "şekil" kısmından yazıların üstüne geldiklerinde yazıların nasıl davranacağını belirleyebilirsiniz. Böylelikle yazılar resimlerin altında kaybolmak yerine çevresinde güzelce yayılmaktalar. Benim ihtiyaçlarıma gayet olumlu yanıtlar vermekte Scribus. Masaüstü yayıncılığı profesyonel anlamda yapanlar belki Scribus'u deneyerek daha farklı eleştiri ve yorumlar getirebilirler.