12 Aralık 2012 Çarşamba

Bir 3D yazılımından fazlası (Blender)

Ne desem az kalır ya ama bir yerinden de başlamak lazım.  Bazen hayatta az bilinen şeyler vardır. İnsan varlığını öğrendiğinde şaşırır kalır, nasıl kimsenin haberi olmaz diyerek. İşte tam blender böyle bir şey. Blender bir nevi ingiliz çakısı diye biliriz. Yeri geldikçe yeteneklerinden söz edeceğim. Temel olarak Blender 3D yaratım süreçlerinde kullanılan bir yazılımdır diyebiliriz. Tabi ki açık kaynak kodludur. Kodlarını indirip işinize geldiği gibi değiştirebilirsiniz. 





Basit ve kolay kullanılır bir arayüze sahip. Bunu ilk başlayanlar için söyleyebiliriz. Her hangi bir 3D yazılımından gelerek Blender deneyecek kişiler için ara yüz biraz farklı gelebilir. Daha çok softimage XSI ın arayüzünü andırmaktadır. Yukarıdaki ekran görüntüsü bir hayli karışık bir görüntü ifade ediyor ama yazılımı kurduğunuzda böyle olmadığını göreceksiniz. 

Peki blender ile neler yapılabilir? Öncelikle 3D modelleme yapabilirsiniz. Yaptığınız bu modellerle bir animasyon yaratabilirsiniz. Animasyonlarınızı ışıklandırıp, render alabilirsiniz. Blender hali hazırda 3 farklı render motoru ile birlikte gelmektedir. İşin güzel yanlarından bir tanesi Blender bir oyun motoru barındırır. Blender ile oyun tasarlayabilirsiniz. 

Daha bitmedi... Blender aynı zamanda bütünleşik olarak bir video kurgu aracı barındırır. Workspace lerden seçim yaparak video kurguya başlayabilirsiniz. İnanın ki daha bitmedi. Renderları aldınız, kompozit yapacaksınız, başka bir yere gitmeye gerek yok. Blender bir kompozit aracıda içermekte. Kompozitlerinizi rahatlıkla yazılımdan ayrılmadan yapabilirsiniz. Fizik motorunuz tabiki var. Fiziki simülasyonlar yapabilirsiniz. 

Özellikle duman ve sıvı simülasyonlarında açık ara 3ds max ten ilerde olduğunu söyleyebilirim. Saç, tüy render ı konusunda da bana mısın dememekte  bu konuda da 3ds Max i sollamaktadır. 

Oyun motoru üzerinde çalışılan etkileşimli animasyonlar istenirse sahneye kaydediliyor. Bu da animasyon üretenler için yeni ve iş kolaylaştıran farklı araçları üretmek için enteresan fırsatlar doğuruyor. 

Peki bu kadar övdük, bir iki örnek görsek çok fena olmaz. Dünyanın farklı noktalarından bir araya gelen insanlar Blender ile nasıl ürünler çıkarmışlar?


Big Buck Bunny

Gayet başarılı bir çalışma. ve bir tane daha;




Bir kez daha saygı duyuyoruz. 

Atladığımız bir çok şey tabi ki vardır. Denemek isterseniz windoz, linux ve macosx için çalışan dosyaları mevcut. http://www.blender.org sitesinden indirebilirsiniz. Ayrıca aynı site üzerinden eğitim dökümanlarına da ulaşabilirsiniz. Youtube üzerinde de bir çok eğitim videosu mevcut. 

Son olarak bu videoyu izlemeden de bitirmeyelim.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder