12 Aralık 2012 Çarşamba

Bir 3D yazılımından fazlası (Blender)

Ne desem az kalır ya ama bir yerinden de başlamak lazım.  Bazen hayatta az bilinen şeyler vardır. İnsan varlığını öğrendiğinde şaşırır kalır, nasıl kimsenin haberi olmaz diyerek. İşte tam blender böyle bir şey. Blender bir nevi ingiliz çakısı diye biliriz. Yeri geldikçe yeteneklerinden söz edeceğim. Temel olarak Blender 3D yaratım süreçlerinde kullanılan bir yazılımdır diyebiliriz. Tabi ki açık kaynak kodludur. Kodlarını indirip işinize geldiği gibi değiştirebilirsiniz. 

9 Aralık 2012 Pazar

Scribus - Masaüstü Yayıncılık Çözümü

Scribus, açık kaynak saflarının öncü masaüstü yayıncılık aracıdır. Küçük ölçekli deneyimlerime göre basılı yayın üretimi için gayet rahat bir kullanıma sahip. Sınav soruları ve hazırladığım bildiriler için uzun zamandır kullanmaktayım. Her ne kadar büyük ölçekli işlere girişmediysem de onların da altından hakkı ile kalkacağını düşündüğüm bir yazılımdır.

Scribus bir iki saatlik zaman harcama ile rahatlıkla anlaşılabilir bir kolaylığa sahip. www.scribus.net  adresinden indirilerek kullanılabilir. Linux, Macosx ve windoz ortamları için hali hazırda kullanılabilir sürümleri mevcut. Popüler linux dağıtımlarının program havuzlarında kayıtlı olarak bulunuyor.

Scribus hali hazırda kullanılabilir şablonlarla geldiği gibi kendiniz de şablon yaratabiliyorsunuz. En güzel özelliklerinden bir tanesi hazırladığınız belgeyi baskı kalitesinde PDF haline çevirmek. Bir başka güzel yanı ise sitesinden ulaşabileceğiniz ayrıntılı bir yardım belgesine sahip olması.

Scribus'a hızlıca nasıl başlanır'a yanıt olarak;
Scribus'u kurduktan sonra  yeni bir proje yaratarak bir sayfa biçimi seçmelisiniz, hali hazırda A4 kağıt boyutları ile başlamaktadır. Boş sayfaya bir şeyler yazmaya çalışmak nafile bir sonuç olacaktır. Öncelikle T tuşuna basarak ya da ekle menüsünden text alanını tıklayarak sayfaya bir yazı alanı eklemelisiniz. F2 tuşu ile özellikler penceresini açarak yazı alanının tüm özelliklerini kontrol edebilirsiniz. Özellikler penceresi Scribus'ta kullanılan yazı, resim vb.. diğer tüm nesnelerin ayarlarının yapıldığı yerdir. Yazı alanlarını sütunlara ayırabilirsiniz. Çerçevelerini belirleyip, fontları biçimleyebilirsiniz. Resim eklemek istediğiniz de yazı alanında olduğu gibi bir resim alanı eklemeniz gerekiyor. Resim eklemenin kısa yolu "I" ve menü üzerinden ise ekle>resim şeklinde kullanılıyor. Çizdiğiniz resim alanına dosyadan resim çekebileceğiniz gibi kopyala-yapıştır mantığı ile de ekleme yapabilirsiniz. Nesnelerin özellik penceresinde "şekil" kısmından yazıların üstüne geldiklerinde yazıların nasıl davranacağını belirleyebilirsiniz. Böylelikle yazılar resimlerin altında kaybolmak yerine çevresinde güzelce yayılmaktalar. Benim ihtiyaçlarıma gayet olumlu yanıtlar vermekte Scribus. Masaüstü yayıncılığı profesyonel anlamda yapanlar belki Scribus'u deneyerek daha farklı eleştiri ve yorumlar getirebilirler.

6 Temmuz 2012 Cuma

Suse studio

Kendi Linux dağıtımınızı hazırlayabileceğiniz bir internet sitesi.  OpenSuse üzerine kurulmuş bir dağıtım oluşturabilir, ihtiyacınız olan programları bir araya getirip kullanıma hazır işletim sisteminizi internetten indirebilirsiniz.


Bir kaç adımda bunu nasıl yapabiliriz?



  1. www.susestudio.com adresine gidiyoruz.
  2. gmail ya da facebook hesabımızla siteye giriş yapıyoruz.
  3. Create new appliance... bağlantısına tıklayarak yeni bir sistem oluşturmaya başlıyoruz.
  4. Açılan sayfadan bize uygun bir template seçiyoruz. Mesela openSUSE 12.1  üzerinde bir gnome desktop olabilir bu.
  5. Yine aynı sayfa içinde sistemimizin 32 mi 64 bit mi olacağını seçiyoruz ve uygun bir isim belirliyoruz.
  6. Sonraki sayfada sağ kısımda bulunun tablar yardımı ile sistemimizi yapılandırıyoruz.
  7. Software tabında sistemde olmasını istediğiniz uygulamaları seçebilirsiniz. Seçtiğiniz bazı uygulamalar ek kütüphanelere ihtiyaç duyabilir suse bu konuda sizi uyarıyor ya da bu kütüphaneleri sisteminize dahil ediyor.
  8. Konfigürasyon tabında sisteminizin çalışacağı dili, klavye düzenini, kullanıcı adını, arkaplan resimlerini belirleyebilirsiniz. Daha gelişmiş bir kullanıcı olabilmek için bu kısımda biraz incelemek yapmak ve deneyim kazanmak şart.
  9. Files tabında sisteminizde bulunmasını istediğiniz size ait dosyaları yükleyebiliyorsunuz. 
  10. Build tabı artık sistemimizi yapılandıracağımız ve bilgisayarımıza indireceğimiz kısım. Bir deneme yapıyorsak en uygun seçenek yeni yaptığınız sistemi LiveCD olarak indirmek. İndirdiğiniz iso dosyasını bir DVD ye yazarak bilgisayarınızı yeni sisteminizle açabilirsiniz.
Güzel bir sistem kurmuşlar. Ubuntu'nun bu konuda geri kaldığını görmek üzücü. Ubuntu windows ortamında kurulum yaparak linux'u denemek isteyenler için çok uygun bir ortam hazırlıyor. Bu da Ubuntunun farkı. Suse'nin de böyle bir çalışma yapması yerinde olur. 

29 Nisan 2012 Pazar

Açık kaynak kodlu ve ücretsiz tam donanımlı bir Ofis yazılımı. Word'ü aratmayacak bir metin editörü, Excel'in tüm işlerinin hakkından gelen Calc, sunumlar için Impress, isteğinize göre grafik oluşturmak için Draw, veri tabanı işlemleri için Base ve son olarak kelime işlemcilerde en zorlu alanlardan olan matematiksel ifadeler için Math uygulamalar topluluğundan oluşan bir paket LibreOfis.

8 Nisan 2012 Pazar

Cinelerra : non-Linear Kurgu yazılımı kurulumu

Bir kaç sıradışı işlemden sonra cinelerra'ya kavuşmuş olacağız.

Aşağıdakileri aynen takip edelim.


Audacity Hızlı Başlangıç Kitabı : Bölüm 3

Ses bölümlerini hareket ettirmek

Ses kurgusu yaparken seslerin yer yer konumlarını değiştirmek zorunda kalabileceğimiz ya da bunu isteyeceğimiz durumlar oluşacak. Bu durumda ihtiyacımız karşılayan Time Shift aracıdır.



5 Nisan 2012 Perşembe

Audacity Hızlı Başlangıç Kitabı : Bölüm 2

Zaman çizelgesinde hareket ve ölçekleme

Zaman çizelgesinde ses grafiğine yakınlaşmak için CTRL tuşuna basılı tutarken farenin orta tekerleğini ileri geri hareket ettirerek ölçekleme yapabilirsiniz.

Zaman çizelgesinde hareket edebilmek için SHIFT tuşuna basılı tutarken farenin orta tekerleğini ileri geri hareket ettirerek bu eylemi gerçekleştirebilirsiniz.


4 Nisan 2012 Çarşamba

Audacity Hızlı Başlangıç Kitabı : Bölüm 1

BAŞLARKEN

Yeni bir proje yaratmak

  •  Audacity'i açın, Dosya menüsünün altından yeni sekmesine tıklayın
    Dosya>Yeni
  • Yeni ürettiğiniz projeye  bir isim vererek Dosya>Projeyi farklı kaydet seçeneği ile bilgisayarınıza kaydedin.
  • Çalışmanızı yaptıktan sonra Dosya>Projeyi kaydet menüsünden projenizi kaydedin.
  • Audacity Projeismi_data şeklinde isimlenen klasörese projede kullandığınız sesleri kaydecektir. Projeniz AUP dosya uzantılı olarak aynı lokasyona kaydedilecektir.

Audacity : Çok kanallı ses kayıt ve kurgu yazılımı

 Audacity ev bilgisayarında ses kurgusu ve kaydı yapmak için güçlü bir araç. Sofistike bir yazılım ve modern ses editörlerden beklenen herşeyi yapabilir.



3 Nisan 2012 Salı

Ardour : Müzik İstasyonu

Ardour ses kayıt, kurgu ve mix çözümlerinde kullanabileceğimiz güzel yazılımlardan biri. Cubase, Nuendo, Protools' un açık kaynak karşılığı diyeceğimiz bir yazılım. Donanımın izin verdiği ölçüde sınırsız track desteği sunuyor ardour.

1 Nisan 2012 Pazar

Cinepaint

 Gimp üzerine inşa edilmiş bir video boyama yazılımı. Hollywood sinemasında büyük projelerde kullanılan bu yazılım, açık kaynak ve özgür yazılımları gururu olarak kendini hissettiriyor.

Yazılımın kullanıldığı sinema filmleri arasında; Harry Potter, Last Samurai, The lord of the rings'i sayabiliriz.


Açıkçası yazılımı kurup deneme fırsatına erişemedim. Aslında daha öncesinde Gimp'in tanıtımının yapılması gerekiyordu. Fakat programın başarısı ve kullanım alanı beni bu konuda sabırsızlandırdı.

Cinepaint'i ubuntu yazılım merkezinde direk olarak bulamıyorsunuz. Dolaylı bir yoldan kurulması gerekiyor. Bununla ilgili ayrı bir makale hazırlayacağım. Şimdilik programın varlığını paylaşmakla yetiniyoruz. 

Programın internet sayfası : http://www.cinepaint.org/


25 Mart 2012 Pazar

OPENSHOT basit video kurgu yazılımı



Yazılımın  İnternet Sayfası 

Openshot benzerlerini windows ve mac ortamlarında gördüğümüz basit bir video kurgu programı. Windows ortamında moviemaker, mac'te ise imovie'i karşılayan bir yazılımdır. Kullanıcı arayüzü gayet basit. Profesyonel ortamlarda eskiz çalışmaları için rahatça kullanılabilir.

18 Mart 2012 Pazar

Ubuntu'ya yazılım yüklemek

Ubuntu'ya yazılım yüklemek oldukça basit. iPhone, iPad veya android işletim sistemli telefon kullananlar aslında bu tarz yazılım yüklemeye oldukça alışık. Ubuntu'da bir yazılım merkezi bulunuyor.


Ubuntu ile kablosuz internete bağlanmak.

Ubuntu ile bir kaç adımda kablosuz ağınızı yapılandırabilirsiniz.


Yukarıda ubuntunun masaüstü ortamı görünmekte.
Kablosuz ağınıza bağlanmak için sağ üst köşeye odaklanmamız gerekiyor.


Windows ile çalışan bilgisayara UBUNTU Linux nasıl kurulur?

Ubuntu'nun wibu uygulamasını kullanarak windows ortamında sorun yaşamadan bilgisayarımıza linux kurabiliriz. Wibu, linux işletim sistemini windows ortamında sanki bir yazılım kurup kaldırıyormuşuz kadar kolay bir kurulum sağlıyor. Kurulumdan sonra istediğiniz zaman Ubuntu'yu kaldırabilirsiniz ama bunu düşüneceğinizi pek sanmıyorum.

http://www.ubuntu.com   UBUNTU'nun web sitesi.

Ubuntu Linux için kuruluma başlayalım.


Ubuntu'nun web sitesine gidiyoruz. Download bağlantısına tıkladığımızda;